maanantai 13. marraskuuta 2017

Imelletty hämäläinen perunalaatikkoImelletty perunalaatikkokin valmistui ohjeella, jonka löysin kirjasta Joulu - sen historia, askareet ja herkut. Olen tehnyt imellettyä perunalaatikkoa vain kerran aiemmin, joten mitään varmaa reseptiä en ollut vielä tätä ennen löytänyt. Tällä reseptillä teen perunalaatikon jatkossakin, tästä nimittäin tuli todella hyvää!

Imelletyssä perunalaatikossa mietitytti ohje "nosta laatikko imeltymään lämpimään paikkaan". Mikä sitten on sopiva lämpötila imelletylle perunalaatikolle? Olen kuullut, että toiset imellyttävät laatikon huoneenlämmössä, toiset uunissa miedolla lämmöllä. Etsin internetistä mahdollisimman useita mielipiteitä ja tulin siihen lopputulokseen, että aito hämäläinen perunalaatikko eli tuuvinki imellytetään 50-75 asteessa eikä siihen todellakaan lisätä siirappia tai mitään muutakaan makeaa. Imeltymisessä perunan tärkkelys hajoaa ja tämä tapahtuma tarvitsee riittävän lämpimän lämpötilan. Tein siis imellytyksen uunissa 60 asteen lämmössä ja lopputulos oli erinomainen.

Myöskin perunalaatikon pakastaminen oli minulle kysymysmerkki, joten tästäkin etsin tietoa lukuisilta nettisivuilta. Jos imelletyn perunalaatikon haluaa pakastaa, sen voi tehdä imellytyksen jälkeen ennen paistamista. Laatikko siis laitetaan imellytyksen jälkeen vuokiin ja pakastetaan "raakana". Jouluaattona (tai aatonaattona) laatikko sulatetaan ja paistetaan alkuperäisen ohjeen mukaan. Minä laitoin pakastimeen kolme 0,75 litran vuoallista ja paistoin yhden heti maistelua varten.


Imelletty hämäläinen perunalaatikko

1,5 kg jauhoisia perunoita
3 rkl vehnäjauhoja
75 g voita
1 rkl suolaa
5 dl maitoa

Keitä perunat kuorineen suolattomassa vedessä kypsiksi. Kuori perunat kuumina ja soseuta ne. Sekoita ruokalusikallinen vehnäjauhoja soseeseen. Peittele astia ja nosta lämpimään paikkaan (50-75 astetta). Lisää parin tunnin kuluttua toinen ruokalusikallinen jauhoja ja sekoita taas. Lisää toisen parin tunnin kuluttua kolmaskin jauholusikallinen ja pidä sen jälkeen laatikkoa lämpimässä vielä noin tunti. Seuraa imeltymistä maistelemalla sosetta.

Kun imellys on valmis, sekoita soseeseen hyvin pehmennyt voi. Lisää suola. Suolaa ei saa lisätä aiemmin, koska se hidastaa imeltymistä. Sekoita perunasurvokseen niin paljon maitoa (n. 5 dl), että se pehmenee puuromaiseksi.

Kaada survos voideltuun vuokaan/vuokiin (esim. 4 kpl 0,75 liran foliovuokia). Vuoan tulee olla sen kokoinen, että reunoille jää reilusti tilaa, koska laatikko kuplii paistuessaan. Paista laatikkoa 150 asteessa 3 tuntia (kiertoilmauunissa riitti 2,5 tuntia).


Imelletty perunalaatikko ennen paistamista.

4 kommenttia:

 1. Kiitos, tätä minä taidan kokeilla! :-)

  VastaaPoista
 2. Aito imeltäminen 1700-1800 luvun tapaan tapahtui näin. Onnistuu hyvin kun perunoita on vähintään 2 kiloa.

  Kypsät perunat soseutettiin ja sose notkistettiin vedellä. Sose jäähdytettiin niin että jauhot eivät pala mutta lämpö tulee käytettyä imeltämiseen tehokkaasti. Emännät siis pyrkivät arvioimaan, koska soseen lämpötila on 77 astetta. Jauho lisättiin 77 asteiseksi jäähtyneeseen soseeseen. Imeltymisen alkaminen varmistettiin maistamalla onko imeltymistä havaittavissa. Jos imeltymistä ei ollut havaittavissa, niin silloin lisättiin uusi jauhoerä. Imeltymisen ajaksi soseastia eristettiin erityisen hyvin ja laitettiin lämpimään paikkaan imeltymään, niin silloin sose jäähtyi riittävän hitaasti ja 75 asteen imeltymisreaktio ja 65 asteen imeltymisreaktio toimivat riittävän tehokkaasti. Imeltymisajaksi riitti 3-4 tuntia. Imeltymisen edistymistä voi seurata maistamalla. Sosetta voi sekoittaa imeltymisen aikana pari kertaa. Taitavat kokit selvisi tästä kunnialla.

  **************

  Nykyaikana imeltäminen on suorastaa pomminvarmaa. Kuumalla vedellä notkistettu sose jäähdytetään 75-77 asteiseksi ja lisätään jauho. Sose laitetaan imeltymään 70-75 asteiseen uuniin ja annetaan imeltyä 2-5 tuntia. Imeltymisen loppuvaiheessa uunin lämpötilan voi nostaa 80-85 asteeseen, niin saadaan tehokkaasti hyödyksi 75 asteen imeltymisreaktio

  VastaaPoista
 3. Hämeen tuuvinki

  https://www.vauva.fi/keskustelu/3622546/tuuvingin-teko

  VastaaPoista