lauantai 28. lokakuuta 2017

Appelsiinilakritsileivokset

Näiden leivosten idea tuli neljän vuoden takaa piparminttu-salmiakkileivoksista. Halloweeniä ajatellen näiden leivosten maut ovat oranssia ja mustaa eli appelsiinia ja lakritsia. Vaikka appelsiinin ja lakritsin yhdistelmä kuulostaa ensin omituiselta, oli lopputulos yllättävän yhteensopiva. Aika makeitahan näistä tuli, joten ainakaan sokeria ei kannata täytteisiin tai kuorrutteeseen missään vaiheessa lisätä. Myös appelsiinimarmeladin voi halutessaan jättää pois välistä, mutta kuorrutteen alle se kannattaa laittaa, koska se auttaa kuorrutetta kiinnittymään leivosten pintaan.


Pohja

3 kananmunaa
1 dl sokeria
3,5 rkl vehnäjauhoja
2,5 rkl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita loput aineet keskenään ja lisää seos varovasti sekoittaen vaahdon sekaan. Kaada taikina pellille leivinpaperin päälle ja paista 225 asteessa 5-7 minuuttia. Kumoa lämmin pohja leivinpaperille, johon on ripoteltu sokeria. Leikkaa pohja kahteen samankokoiseen osaan.

Täyte

2,5 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
180 g appelsiinituorejuustoa
2 rkl vaniljakreemijauhetta

n. 300 g appelsiinimarmeladia

Levitä toisen pohjanpuolikkaan päälle puolet appelsiinimarmeladista. Vatkaa vaniljakastike lähes vaahdoksi. Sekoita vaahdon sekaan varovasti tuorejuusto ja vaniljakreemijauhe. Levitä täyte appelsiinimarmeladin päälle tasaisesti. Laita toinen pohjan puolikas täytteen päälle kakuksi. Levitä loput appelsiinimarmeladista kakun päälle.

Kuorrutus

1 pussi (=169 g =35 kpl) Hopeatoffeeta
3/4 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta tai kuohukermaa

Sulata hopeatoffee vaniljakastikkeen kanssa mikroaaltouunissa 20 sekuntia kerrallaan jokaisen sulatuskerran jälkeen sekoittaen. Jäähdytä seosta hieman koko ajan lusikalla sekoittaen. Levitä seos kakun päälle tasaisesti. Laita kakku jääkaappiin.

Koristelu

2 dl kuohukermaa
200 g appelsiinirahkaa
2 rkl vaniljakreemijauhetta
3 tl keltaista elintarvikeväriä
1 tl punaista elintarvikeväriä

Vatkaa kerma lähes vaahdoksi. (Jos vatkaat kerman täysin vaahdoksi, se muuttuu rakeiseksi, kun sekoitat muita aineita joukkoon.) Sekoita vaahdon sekaan varovasti rahka ja vaniljakreemijauhetta. Lopuksi sekoita vaahdon joukkoon elintarvikevärit. Laita vaahto pursotuspussiin ja laita se jääkaappiin kylmenemään. Kun kakku ja vaahto ovat kylmiä, tee pursotukset kakun pinnalle haluamallasi tavalla. Lopuksi leikkaa kakku leivoksiksi kuumalla, isolla veitsellä. Veitsi kannattaa pestä jokaisen leikkausviillon jälkeen kuumalla vedellä. Samalla veitsi kuumenee sopivasti ja kuorrutteen leikkausjäljestä tulee siistimpi. Leikkaa reunat siistiksi ja kakku 12-15 leivospalaksi.

Pursotusmassaa jäi yli, mutta sen hyödynsin toisessa leivonnaisessa, jonka resepti tulee blogiin huomenna.

1 kommentti: