keskiviikko 14. lokakuuta 2015

Vanhoja joululehtiä

Tämän vuoden joululehdet eivät ole vielä tulleet kauppoihin, joten täytyy vielä tyytyä selailemaan edellisvuosien joululehtiä. "Tyytyä" on kylläkin huonosti sanottu, sillä vanhoissa lehdissä on joulun taikaa ihan yhtälailla kuin uusissakin lehdissä. Mielestäni olen pysynyt kohtuudessa joululehtien hamstraamisen suhteen. Niitä oli kertynyt yhteensä 30. Tosin muutama vuosi sitten kävi muutossa onnettomuus ja joululehtipino oli joutunut ilmeisestikin lehtiroskikseen. Silloin se pino ei vielä kovin iso ollutkaan ja tuon jälkeen olen hankkinut muualta pari vanhaa lehteä menetystä korvaamaan.


Nämä lehdet ovat aivan ihania. Oikeastaan ne ovat ihanampia kuin kaupassa olevat joululehdet tunteettomissa lehtitelineissään odottamassa joulukotiin pääsyä. On ihanaa levittää lehdet lattialle ja selailla niitä seurana kupillinen jouluntuoksuista teetä.

Vanhin minulla oleva joululehti on Kultainen Joulu vuodelta 1996. Tässä lehdessä on upeat kannet. Kunpa vielä joskus tulisi kauppoihin toinen näin ihanan juhlallinen joululehti.


Kultainen kansi lupaa paljon. Kanteen verrattuna sisältö kuitenkin on aika tavallinen, vaan ainakin minulle kansi riittää pitämään joulufiilistä yllä, vaikkei sisältö aivan yhtä juhlava olekaan. Tyyli on aivan erilainen kuin joululehdissä nykyään, teksti on tiuhemmassa ja kaikki tila on käytetty hyödyksi hyvin. Julkkisten piparkakkutalojuttu Kylli-täteineen jaksaa ihastuttaa uudelleen ja uudelleen.Leivontaohjeitakin löytyy.Joululahjaideat saavat minut hihittämään.


"Mikäli arvelet perheen naisväen saaneen tarpeekseen hyödyllisistä keittiövälineistä, kannattaa ottaa kurssi kohti romantiikkaa ja hemmotteluhetkiä." Keittiövälineistä? Eikö tämä lehti pitänyt olla 90-luvulta eikä 50-luvulta? Hihittelen edelleen, nimittäin kirjalahjaksi ehdotetaan kirjaa "Nainen ja apina". Huumorintajua lahjavinkkien kirjoittajalta ainakaan ei ole puuttunut. Olisi hauska tietää kuinka paljon kyseistä kirjaa myytiin tämän lehden vinkkauksen ansiosta. Lahjavinkeistä löytyy yksi ihanuus, joka pistää minut miettimään, olenko jämähtänyt 90-luvulle. Vaiko palannut takaisin... Listalta nimittäin löytyy lempparituoksuni, Givenchyn Organza.

Suosikkijoululehteni on Kaikkien aikojen joulu tunnelmallisuutensa vuoksi.


Minulta näköjään puuttuu kaksi Kaikkien aikojen joulua; vuodet 2008 ja 2013. Vuosi 2008 vielä selittyy sillä, että silloin on ilmestynyt ensimmäinen Kaikkien aikojen joulu, joka on vain saattanut mennä ohi, mutta vuotta 2013 ei selitä mikään. Olenko selannut sen kaupassa ja pettynyt? Olisi ehkä kannattanut ostaa silti, jotta olisi voinut verrata muihin lehtiin.

Kaikkien aikojen joulu -lehdistä suosikkini on vuodelta 2009 kissa-aiheisen kantensa vuoksi.


Soma ja suloinen kansikuva. Kolmen kissan onnellisena palvelijana toivoisin itsekin voivani ottaa moisia kuvia. Kokemuksesta kuitenkin tiedän, että siinä vaiheessa, kun olen saanut kameran käteen, on kissa niellyt jo 20 cm:n pätkän lahjanarua ja minä yritän olla hyperventiloimatta samalla kun paniikissa järkeilen, että mennäänkö eläinlääkäriin heti vai kohta. Tyydyn siis ihastelemaan tätä kuvaa ja pidän lahjanarut kaukana kissoista.

Sisäsivuilta löytyy vielä lisää söpöilyä.
Vasta nyt huomasin, että jokaisen lehden kannessa on isolla kirjoittettuna jokin luku: "325 ideaa","257 ideaa", "243 ideaa ikimuistoiseen jouluun", "236 ideaa jouluun" ja "243 ideaa & lahjaa". Netistä löytyy myös tämän vuoden lehden kansi, jossa lukee "243 ideaa & lahjaa". Matemaatikko minussa ihmettelee, mistä tulee usein toistuva luku 243. Siinä on kivasti luku 24, kuten joulukalenterin luukut. Jokaiselle päivälle siis 10 ideaa ja kolme päälle. Hmm... 243 on myös jaollinen kolmosella ja itse asiassa se on sama kuin 3 potenssiin 5. Tämä taitaa nyt jäädä arvoitukseksi.

Toinen suosikkini on Leivotaan-lehden joulunumerot.


Näissä on ihan parhaat joululeivonnaisten reseptit. Olen alusta alkaen kirjoitellut lehtiin reseptien viereen, mitä reseptejä olen kokeillut, mitkä olivat hyviä ja mitkä huonoja reseptejä. Vuosien jälkeen ei enää mitenkään voi muistaa, mitä reseptejä on kokeillut (paitsi jos on joulubloggaaja), joten ei tarvitse tehdä samoja epäonnistumisia joka vuosi.

Vuoden 2013 lehdessä on monta herkullisen näköistä suklaareseptiä ja niistä on jäänyt kokeiltavaa vielä tällekin joululle.


Kaikista omistamistani joululehdistä mielestäni jouluisin kansi on vuoden 2011 Kotivinkin Jouluherkut -lehdessä.


Tässä lehdessä on hauska piparkakkulinnunpöntön ohje.


Minun täytyy tunnustaa, etten ole koskaan onnistunut tekemään piparkakkutaloa. Yrityksen puutteesta ei ole ollut kyse. Useana vuonna olen haaveillut upeista piparkakkulinnoista lumisen huuruisilla koristeilla. Rakennusprojektini ovat aina kaatuneet siihen, että uunista otetut osat eivät ole olleet sitä, mitä niiden olisi pitänyt olla. Ne vaan eivät ole sopineet yhteen, vaikka muotit sopivat. Eripaksuisia ja kierojakin ovat olleet. Tässä mökissä kuitenkin on potentiaalia. Ei tarvitse olla suora, ei ole montaa osaakaan yhdistettävänä ja kaiken päälle on kaunis ja erilainen. Ehkä yritän vielä tätä.

Lehtipinosta löytyi yksi lehti, jotan en muista koskaan nähneeni, nimittäin Kotilieden Jouluelämää-lehti vuodelta 2012.


Tästä lehdestä löytyy otsikko, joka ei selityksiä kaipaa.


Ensi viikolla ilmestyvät vuoden 2015 ensimmäiset joululehdet. Jiihaa!!

5 kommenttia:

 1. Minä en uskalla laskea joululehtieni määrää... Tosin viime vuosina olen ostanut (epäisänmaallisesti) vain brittiläisiä, ruotsalaisia, saksalaisia ja satunnaisesti ranskalaisia lehtiä. Mieluisimpia ovat brittiläiset. Amerikkalaisia olen kaupassa katsonut, mutta kantrihenkisten värimaailma on jotenkin sameampi kuin eurooppalainen ja ne muut taas liian blingbling.

  Ihan vanhimmat lehdet ovat kyllä suomalaisia! Nimittäin Kotiliesiä vuodesta 1923 alkaen! Niissäkin on ennen joulua ohjeita sekä ruokiin että koristeluun. Esim. kuusen oksat pitäisi ensin sivellä liisterillä ja sitten ripotella suolaa päälle lumihuurteeksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on vain yksi ulkomaalainen joululehti, ranskalainen. Täällä Oulussa niitä on ollut aika huonosti saatavilla. Minulle kyllä uppoaa blingblingkin, mutta väriä pitää olla. Joulunpunaisesta en ole valmis tinkimään, vaikka erikoisempia jouluvärejäkin voi siinä rinnalla kokeilla. :)

   Poista
 2. Mulla on paljon samoja joululehtiä, mutta paljon kyllä puuttuukin. Juuri kuvasin muutamat joululehdet ja laitoin kuvat blogiini. Kirpparilta onneksi olen löytänyt suht edullisesti joululehtiä vaikka joskus niistä kyllä pyydetään suuriakin summia. Ihan hirveän vanhoja lehtiä en ole löytänyt, mutta uudempia kyllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirpparilla tai divarissa pitäisi kyllä käydä tonkimassa vanhoja joululehtiä. Muutaman vuoden ikäisiä varmaan saisi ihan kohtuuhintaan.

   Poista
  2. Mä olin lapsena kova käymään Divarissa/antikvariaatissa, mutta näin aikuisena niissä ei ole tullut juuri käytyä. Tosin ei meidän lähellä taida edes kovasti sellaisia olla. Kirpparilla tulee kuitenkin jonkun verran käytyä. Pitäisi vaan päästä johonkin isompaan kaupunkiin kirppareita ja divareita kiertämään.

   Poista