keskiviikko 8. helmikuuta 2012

Pehmosydämet

Tein pieniksi ystävänpäivälahjoiksi pehmosydämiä. En löytänyt mistään kunnollista ohjetta, joten tein sydämet omasta päästä. Kuvittelin sydänten tekemisen olevan todella helppoa, kaikkihan niitä tuntuvat tekevän. Mutta mutkia matkassa oli silti.

Ensimmäinen haaste oli sydämen piirtäminen. En osaa piirtää sydäntä. Tai no osaan, mutta en hyvännäköistä sydäntä. En niin hyvännäköistä, että siitä saisi kivannäköisen pehmosydämen. Ongelman ratkaisi makuuhuoneen jouluverhot:


Kangasta oli onnekseni jäänyt yli sen verran, että sain kangaspalasta leikattua kolme sydäntä valmiiksi. Tässä myös samaisen sydämen muotti teillekin.


Sydämet kannattaa tehdä niin, että leikkaa kankaasta reilunkokoiset vaikkapa suorakaiteenmuotoiset palaset ja kiinnittää ne nuppineuloilla oikeat puolet vastakkain yhteen. Sen jälkeen sydänmuotti kankaan päälle ja piirretään sydän kankaaseen. Tämän jälkeen on ripustuslenkin vuoro. Eli leikataan ripustusnauhasta halutunpituinen pätkä ja taitetaan se kahtia. Laitetaan ripustuslenkki kangaspalojen väliin niin, että näkyville jäävä osa on kankaiden välissä ja sisäänjäävä osa tulee sydäntenpuolikkaiden keskeltä ulos (eikä toisinpäin, niin kuin minä tein epähuomiossa ensimmäisen sydämen kohdalla...). Ripustuslenkiksi kannattaa valita mahdollisimman kapea nauha. Mitä kapeampi nauha, sen kauniimpi tulee nauhan ja kankaan liitoskohdasta. Itse käytin osassa sydämiä liian leveitä nauhoja, enkä ole jälkeen erityisen tyytyväinen.

Seuraavaksi ommellaan kankaat sydämen ääriviivoja pitkin yhteen ja jätetään pitkälle reunalle n. 5 cm pituinen aukko kääntämistä varten. Ompelukin oli hankalampaa kuin osasin kuvitella. Vaikka kuinka seurasin ompelukoneella kankaalle piirrettyä viivaa, tuli sydämistäni melko kulmikkaita. Ärsyttävintä oli se, että kulmikkuuden huomasin vasta käännettyäni sydämet oikein päin. No, ehkäpä näitä täytyy vaan tehdä lisää kauniimman lopputuloksen saavuttamiseksi. Ompelun jälkeen leikataan ylimääräiset kankaat pois n. 0,5 cm:n päästä ompeleesta. Ripustuslenkin kohdalla voi leikata varovasti lähempää ja sydämen alakulmasta kannattaa leikata kärki pois mahdollisimman tarkasti. Sen jälkeen sydän oikeinpäin ja täytetään vanulla. Sitten voidaankin ommella kääntöaukko kiinni. Paras ompelujälki tulee, kun ompelee vuoron perään kummastakin reunasta niin, että neula työnnetään kankaan läpi sydämen sisäpuolelta ulospäin. Tälle ompeleelle on varmaan olemassa oma nimikin, jota minä en kylläkään tiedä. :) Lopuksi sydän koristellaan vaikkapa napeilla ja nauhoilla.

Tällaisia tuli minun sydämistä. Osa sydämistä lähtee ystävänpäivälahjoiksi ja osa jää kiltisti kaappiin odottamaan ensi joulua. :)

6 kommenttia:

 1. Tosi kivan näköisiä! Minulla on ollut tämä sama projekti suunnitteilla ehkä jo vuoden...joskos tänä vuonna vaikka siis pääsisin tuumasta toimeen kunhan löydän kivan kankaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin suunnittelin melko pitkään, ennen kuin viimein tartuin toimeen. :) Näitä kannattaa tehdä sarjatyönä, jos useamman sydämen aikoo tehdä. Ensimmäiset kolme tein yksi kerrallaan ja se tuntui ihan ikuisuusprojektilta! Sitten kun vauhtiin pääsin, niin yhteensä näitä tuli ommeltua reilut 30 sydäntä. Osa on vielä täyttämättä, täytän sitä mukaa, kun tarvitsen uusia, jottei kaikki kaapit ole täynnä pehmosydämiä. :)

   Poista
 2. Oi,onpa ihania! Minä oon ihan hullaantunut nuihin pehmosydämiin ja oon ostellu netistä niitä,tosin ne ei ole jouluisia vaan ihan jokapäiväiseen käyttöön.Taidanpa ottaa tuosta tuon sinun sydän muotin ja kiikuttaa sen ja kangasta äidille,jos se suostuisi mulle joulusydämiä tekemään kun oikein kauniisti pyydän.Kuulostaa vaan melko vaikealta tehdä,sinä kyllä oot saanut nuista tosi kauniita ja siistejä! :)
  Kiitos muotista ja vinkeistä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle ainakin tuli yllätyksenä, ettei sydänten teko ollutkaan ihan niin helppoa, kuin olin kuvitellut. Monissa blogeissa näkyy niitä olevan ja kaikilta tuntuu niiden ompeleminen onnistuvan täydellisesti ihan tuosta vaan. No, tarpeeksi monta kun tekee, niin kyllä ne siitä rupeavat pikkuhiljaa kauniimmilta ja kauniimmilta näyttämään. :) Seuraavaksi taidan tosin ottaa jonkin valmiiksi kulmikkaamman projektin työn alle. :D

   Poista
 3. Minäkin yritin ennen joulua tehdä sydämiä. Isosiko jo varoitteli, että oli kuulemma yllättävän vaikeaa. Mutta mitä vaikeaa sydänten teossa muka voi olla? Joo-o, sitä ei tosiaan tiedä ku ne ketkä on niitä tehny. Eli omani lensivät roskiin, mutta sullahan on onnistunu tosi hienosti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lohdullista kuulla, että en ole ainoa sydänten kanssa taistellut. :) Niitä tehdessä tuli välillä ihan maailman tyhmin olo, että miten minä en meinaa osata, kun kaikki muut tuntuvat tekevän niitä suunnilleen yhdellä kädellä. Sinnikkyydellä niitä sitten tuli väkerrettyä, roskiin lensi vain yksi. :D

   Poista