lauantai 28. tammikuuta 2012

Joulupukin porot

Mitkä ovat joulupukin porojen nimet? Kaikki muistavat Petterin toisin kuin laulussa, jossa väitetään, että "poro tää sulta usein unhohon jää". Kaivelin hieman internetin syövereitä ja löysinkin poroille liudan nimiä. Suomenkieliset nimet poroille ovat Ailu, Suivakka, Mutsikki, Valkko, Tilkku, Sipsu, Täpy, Turpo, Pyry, Kipinä, Maskotti, Saukki, Poku ja Petteri. Englanninkieliset nimet sen sijaan ovat Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donner, Blitzen ja Rudolph.

No niin, selvisihän se. MUTTA: Miksi suomenkielisessä listassa on 14 poron nimeä, mutta englanninkielisessä vain 9. Onko osa poroista ainoastaan Korvatunturilla, joten niillä ei ole englanninkielistä nimeä lainkaan? Vai osaavatko vain englanninkielisen listan porot lentää? Vai puhutaanko nyt samoista poroista ollenkaan? Suurimmassa osassa löytämistäni kuvista on kahdeksan poroa. Onko osa poroista varaporoja? Joidenkin lähteiden mukaan Korvatunturilla on poroja enemmän kuin tonttuja. Jos näin on, niin silloin kumpikin lista on pahasti vaillinainen, sillä tonttujahan on tunnetusti paljon.

Ehkä kaikkea ei tarvitsekaan tietää. Ehkä porojen määrä on osa joulun taikaa. Tai ehkäpä saamme sen joskus selville. Ehkä juuri silloin, kun vähiten osaamme odottaa. Ehkä itsensä joulupukin kertomana. ;)

5 kommenttia:

 1. Ei porojen määrästä ole muuta tietoa kuin että niitä on kymmenkunta.

  VastaaPoista
 2. Poroja on kymmenkunta.

  VastaaPoista
 3. Joulupukin rekeä vetää alunperin kahdeksan poroa: Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Dunder (joskus myös Donder tai Donner) sekä Blixem (joskus myös Blitzen tai Blixen). Petteri, eli Rudolph on lisäys 1900-luvulta.

  VastaaPoista
 4. Oletan, että nuo englanniksi mainitut on niitä pääporoja, suomeksi sanotut ovat varaporoja, ja nuo loput ovat mainitsemattomia, koska niitä käytetään niin vähän.

  VastaaPoista