maanantai 7. marraskuuta 2011

Virkattu lumiukko

Löysin suloisen lumiukon ohjeen Kauneimmat Joulun käsityöt –lehdestä. Oma lumiukkoni on tehty ohjetta hieman soveltaen. Lumiukon vartaloksi tarvitaan kaksi styrox-palloa, joiden läpimitat ovat vaikkapa 5 cm ja 8 cm. Virkataan ensin palloille päälliset. Tehdään ensin kuusi ketjusilmukkaa ja yhdistetään ne renkaaksi. Sitten jatketaan virkkaamista lisäten samalla silmukoita niin kauan, että pyörylä peittää pallon pohjan. Pallon suuretessa levennetään tarpeen mukaan ja pallon pienemmällä puolella kavennetaan samaan tahtiin. Helpointa on sovittaa päällistä pallolle aina kun siltä tuntuu ja leventää tai kaventaa päällistä sen mukaan. Kun kaventaminen alkaa, laitetaan pallo päällisen sisään ja jatketaan virkkaamista pallon ympärillä. Tällä tavoin tehdään päällinen molemmille palloille.

Hatun virkkasin tekemällä ensin ketjusilmukoista lenkin, joka mahtui lumiukon pään ympäri. Virkkasin koko hatun pylvässilmukoilla. Kavennukset aloitin jo toisessa pylväskerroksessa ja jatkoin kaventamista koko ajan, jolloin hatusta tuli baskerimainen myssy. Kaulahuivin aloitin tekemällä n. 15 cm pituisen ketjusilmukkapötkön. Sen jälkeen virkkasin ketjusilmukoiden päälle kaksi kerrosta pylvässilmukoilla ja kaulahuivi oli valmis.

Yhdistin pallot toisiinsa ompelemalla. Tätä ei kannata tehdä ennen kuin hattu on valmis, koska pelkälle päälle on helpompi sovittaa hattua. Ompelin vielä lumiukolle silmät, nenän, suun ja napit. Ompelujäljet näyttävät paljon siistimmiltä livenä kuin tässä valokuvassa. Valkoisen päällisen alla menevä musta lanka ei näy normaalissa valossa ollenkaan, sen sijaan salamavalo paljasti ne valokuvaan. Liimasin vielä lumiukon pohjaan pienen pahvin palasen, jotta ukkeli pysyy pystyssä omin avuin. Sitten vielä hattu päähän ja kaulahuivi kaulaan ja lumiukko on valmis!

4 kommenttia:

 1. Tosi kivan näköinen lumiukko!! :)

  Minun blogissani on tunnustus teille, käykää sieltä hakemassa se. :)

  VastaaPoista
 2. Voi, kiitos tunnustuksesta Keltaisen talon joulunodotus!! Kuten aiemmin jo mainitsin, olemme Wiltsun kanssa päättäneet jättää tunnustusten jakamiset väliin, koska kahden ihmisen on melko hankala päästä yhteisymmärykseen kenelle kaikille tunnustuksen antaisimme varsinkin kun luemme niin erilaisia blogeja. Mutta lupasin, että paljastamme jokaisen tunnustuksen jälkeen jotain itsestämme.

  Tällä kertaa voisin paljastaa asian, jonka joku tarkkaavainen on saattanut huomatakin jo sivulauseesta blogissamme. Tiedättekös mistä minä ja Wiltsu tunnemme toisemme? Minä olen Wiltsun täti. Minusta tuli hänen tätinsä vuoden ikäisenä. Että näin... :)

  VastaaPoista
 3. Voi miten suloinen!:) Oisikin itse käsityöihminen. Ikäväkyllä en ole ollenkaan sellainen!:/
  Monesti olen kuitenkin ajatellut että voi kun osaisi esim kutoa paremmin niin tekisin ihania villa vaatteita ja kaulahuiveja,pipoja ja lapasia. Vikkaaminen on kyl helpompaa mut pelkäisin pahoin etten sais noin hienoa lumiukkoa aikaiseksi ikäväkyllä.:/ En kertakaikkiaan vaan osaa! Kyllä mä vähäsen käsin osaan ommella ja koneella;mut siihen se sit jääkin!:/
  Osaispa tehdä tollasen!:) Lumiukko on kiva koriste; varsinkin kun Lumiukko, joka tulee joka joulu telkkarista on ihanin joulu leffa ikinä, ja jossa on lempi joulu kappaleeni jne!:) Se pitää kyllä joka joulu nähdä telkkarista ja onneksi se sieltä myös joka joulu tuleekin!:)

  Marelo

  VastaaPoista