perjantai 18. marraskuuta 2011

Joulukuusi

Vaihtoehdot joulukuusissa vuosi vuodelta kasvavat. Luonnon kuuset alkavat pikkuhiljaa siirtyä monivuotisten muovikuusien tieltä. Nämä kestokuuset ovat nykyisin hyvinkin luonnollisen näköisiä. Tarjolla on monen kokoista kuusta. Mikäli tilaa on vähän, voi hankkia pöytäkuusen. Värinkään ei aina tarvitse olla vihreä. Valkoiset kuuset taitavat olla uusin hitti. Joissain kuusissa valot ovat valmiina, joten niitäkään ei tarvitse kuuseen erikseen enää välttämättä ripustella. Toista se oli ennen, kun aattoaamuna lähdettiin porukalla kuusta kaatamaan.

Minkälainen kuusi teille on tulossa? Vai vietetäänkö joulu ilman kuusta? Missä vaiheessa kuusi laitetaan kotia koristamaan? Miten kuusi koristellaan? Kertokaas kuusiperinteistänne meille muillekin :) (Minä luulen, että meille tulee tänä vuonna valkoinen kuusi.)Kuvat NetAnttila.

22 kommenttia:

 1. Mulla olis haaveissa tänä vuonna ihan tavallinen kuusi, johon tulee vain ja ainoastaan valkoisia ja hopeisia koristeita. Pitää varmaan laittaa tytölle oma kuusi, kun haluavat isännän kans aina vaan niitä samoja värikkäitä koristeita ;o). Viime vuonna ehdotin jo moista, mutta sanamuoto "valkoinen kuusi" taisi olla se väärä ja siihen pomppas (isännän mielestä).
  Minä toisin kuusen sisälle jo vaikka kuinka aikaisin, mutta tämäkin on niitä juttuja, jotka tehdään samalla tavalla kuin joka vuosi eli aatonaattoiltana vasta kuusi tupaan :o(. Mutta minkäs e isäntä sille mahtaa, jos mää vaan tuon sen sisälle?! Minähän sen kuitenki käyn ostamasa...

  VastaaPoista
 2. Aito kuusi kaiken värisilä koristeillä ja nauhoilla. Koko perhe saa osallistua omien taitojensa mukaan koristeluun.
  Aaton aattona tuodaan kuusu tupahan ja samana iltana koristellaan,

  VastaaPoista
 3. Vielä kaksi vuotta sitten ajattelin valkoisista kuusista, että ennemmin se tietty paikka jäätyy, ennen kuin tuollainen meille tulee. No, viime jouluna jo kaupassa katselin, että ois se aika kiva, mutta ostettiin pieni oikea kuusi sitten kuitenkin. Tänä vuonna olen jo ihan varma, että haluan valkoisen kuusen! Kuusen tuoksua jos halutaan, laitan isom kimpun havunoksia sinkkisankkoon lipaston päälle ja muutama kangaskoriste oksiin ;)

  VastaaPoista
 4. Itse olen kuuselle allerginen tai en tiedä, onko allergia oikea sana, mutta aina oikean kuusen tullessa tupaan, alkaa kauhea yskiminen ja kuumekin on noussut monesti. Pitkään olimme ilman kuusta, kun muovikuuset olivat ennen niin aneemisen näköisiä. Nykyään on onneksi muovikuusetkin kivan näköisiä.

  Eiköhän meillä rakenneta muovikuusi tänäkin vuonna noin viikko ennen joulua (ei ole joululomaa, joten pakko tehdä suuremmat jutut viikonloppuna ennen joulua). Valkoinen kuusi olisi kyllä hieno, mutta tuli ostettua uusi muovikuusi vasta viime jouluksi, joten eiköhän se saa vielä kelvata.

  VastaaPoista
 5. kyllä se aito kuusi on paras, siitä tulee se joulun tuoksu kotiin <3

  mutta kyllä kelpuuttaisin esim tuon alimman kuusen kun siinä on kätevästi valot jo laitettu, mulla on hirveä kompleksi siitä lamppujen asettelusta, siinä kestää yleensä hirveen kauan xD

  tänä vuonna kun ensimmäistä joulua vietetään omassa talossa niin aion kyllä vaikka sitten väkisin yön pimeinä tunteina tuoda kuusen tohon olohuoneen nurkkaan, paikka on katsottu jo ostovaiheessa ;)

  VastaaPoista
 6. Meillä on aina aito kuusi. Monesti ulkona ja sisällä, pari pientä pöydilläkin :)
  Pari päivää ennen joulua tuodaan sisään ja 23. päivä koristellaan illalla kuusi, tai aatto aamuna. Äiti valitsee koristeet, isi laittaa valot, ja lapset ripustavat tähteä lukuunottamatta koristeet :)
  Tänä vuonna tulee uudet koristeet, sävy sävyyn valittuja.

  VastaaPoista
 7. Olen aidon kuusen kannattaja, ehdottomasti. Omasta (lue:veljen metsästä) se itse haetaan ja laitetaan jo mieluusti hyvissä ajoin jouluviikolla sisälle. Loppiaiseen asti pidetään ja sitten ulos kannetaan. Koristeina joka vuosi pari eri väriä koristeita...ja tietenkin kynttilät ja tähti.

  VastaaPoista
 8. Meillä menee joka vuosi joku todella tärkeä juttu joulussa pilalle. Joskus on mennyt sähköt poikki aaton vastaisena yönä ja kinkku on tietenkin ollut uunissa. Joskus kuusen jalka on vuotanut, joskus kuusi on kaatunut kesken koristelun... Viime vuonna sulatimme aidon kuusemme huolimattomasti ja se toi tupaan mukanaan aivan hirveän hajun. Ihana mieheni lähti sitten pelastamaan joulua ja osti meille muovisen kuusen, jossa oli valotkin valmiina... Harmi vain, että valoissa oli jotain vikaa ja ne eivät palaneet kunnolla. Joten tänä vuonna palaamme taas yhtä kokemusta rikkaampina takaisin luonnon kuuseen ja jäämme odottamaan uutta mini-katastrofia :D

  Kuusi tulee tupaan aina 22.päivä, jonne yöllä lasten nukkuessa laitan jo sukulaisilta tulleet lahjat. Ensimmäiset paketit avataan meillä jo 23 päivä, jolloin joulupukin odotus sujuu paljon maltillisemmin.

  VastaaPoista
 9. Meillä on jo pieni valkoinen muovikuusi ja se on ns. talvikuusi, koska koristus ei ole kovin jouluinen. Iso vihreä muovikuusikin on varastossa, mutta sitä ei tänä vuonna tuoda taaperon vuoksi sisään ollenkaan. Ennen tuotiin aina oikea kuusi, mutta olemme luopuneet hommasta ainakin toistaiseksi.

  VastaaPoista
 10. Ehdottomasti aito kuusi. Ja sekalainen kokoelma koristeita vuosien varrelta. Ja kuusena sellainen tuuhea viljelty kuusi.

  VastaaPoista
 11. Meillä ollut jo useana vuonna ollut tekokuusi toisen tytön allergian vuoksi. Viime vuodet menty jääteemalla...valkoista ja hopeaa koristeissa, viime vuonna joukossa ripaus pinkkiä. Tuo valkoinen kuusi houkuttaa tääläkin, ehkä pienenä versiona vaikka tytön huoneeseen...

  Täällä jatketaan joko valkoisen ja hopean sävyissä tai sit pistetään ihan överiks amerikan bling bling teemalla...saas nähdä ;)

  VastaaPoista
 12. Minä olin ehdoton oikean kuusen kannattaja pitkään. Pakon edessä jouduin hankkimaan ensimmäisen tekokuusen, kun kaupunkiasunnossa kissamme innostuivat vähän turhan liikaa oikeasta kuusesta. Nyt olen jo niin tottunut tekokuuseen, että en ihan helpolla vaihtaisi sitä enää pois. Tekokuusta voi pitää paljon pidempään esillä kuin oikeaa kuusta ja nykyään ne ovat hyvännäköisiäkin. Vielä tämä joulu mennään vihreällä tekokuusella, mutta saa nähdä joko ensi vuonna on jonkin erivärisen kuusen vuoro. Valkoisetkin kun ovat omalla tavallaan niin suloisen näköisiä. Jopa vaaleanpunaista voisin kokeilla... :)

  VastaaPoista
 13. Minäkin kannatan aitoa kuusta ja aion sellaisen tytön ihmetykseksi raahata kotiin miehen vastustuksesta huolimatta. Toki yhtä kaunis voisi olla tyylikäs muovikuusi, meidän muovikappaleemme vain on ikivanha eikä mitenkään edustava. Itse varmaan pärjäisin juuri oksilla ämpärissä mutta kuusen koristelusta on niin monta ihanaa lapsuusmuistoa että haluan ne pienelle tytölleni siirtää. <3

  VastaaPoista
 14. Aito, oikea kuusi omasta mettästä tuodaan sisälle aatonaattona. Oljesta tehdyt koristeet ja latvatähti, sähkökynttilät, enkeleitä punosnauhassa.
  Kuusi saa olla loppiaiseen asti, mutta jos kovasti tiputtelee neulasia, niin 2.1. viedään pois.

  VastaaPoista
 15. Heippa! Aito oikea kuusi tuo hyvän tunnelman ja oikean tuoksun jouluksi kotiin!:) Tuon aidon kuusen saa koristella koko perhe kaikenlaisilla koristeilla! Siitä tulee ihana tunnelma! Mutta kun minulla ei ole vielä ainakaan lapsia. Mies on ja koira; niin minulla on minun näköiseni, tyylikäs, sisustuksellinen kuusi!:) Se on tekokuusi, valkoinen, johon tulee hopeita, valkoisia, läpinäkyviä ja sijnisiä koristeita joka joulu. Olen ostanut ne suurimmaksi osaksi Stokkalta ja siksi ne ovatkin todella ihania koristeita!:) On korkokenkää, lumihiutaletta, tanssivaa belleriinaa jne. Koska mun mielestä jouluun kuuluu myös sellanen luksus vanhojen olkikoristeiden sijaan!:) Tykkään hitusen sellasesta ortodoksimaisemmasta joulusta!:) Saa olla luksusta.:)
  T . Marelo joulun rakastaja joka laittoi kommentin viimeksi anonyyminä koska se koski minun henk-koht asioita...Lapsuuden vähän karumpia jouluja ja rakkautta jouluun joka silti säilyi sydämessä ja on siellä edelleen ja taatusti koko elämäni!:)
  Ps. Käykää katselemassa kaikki koiraihmiset ainakin Turren blogi!:) Jos kiinnostaa. www.koirat.com P-kirjaimen kohdalta löytyy Pyreneittenkoira Turren elämää Siel on valokuvis myös kuvia ja videoissa myös muutama videokin. Ja aion laittaa jotain Turren blogiin kyllä Turren omasta joulusta, koska meillä on ihan omat traditiot joka joulu myös Turren kanssa!:) Ja hän saa toki omat lahjansa jne. Nyt on jo kalenteri Turrelle hankittu!:)
  Ps. Olisin iloinen jos joku jolla on koira kertoisi oman koiran joulusta ja antaisi vinkkii mitä kaikkea koiran kanssa jouluna vois keksiä!:)
  Marelo ja Turre! Hyvää tulevaa joulua kaikille!!:)

  VastaaPoista
 16. Kiva lukea muiden kuusijutuista ja perinteistä. Meille käytiin ostamassa valkoinen muovikuusi viikonloppuna. Olen ihastunut erityisesti vaaleanpunaisiin koristeisiin. Ajateltiin koristella kuusi jo 1.adventtina, niin siitä saa nauttia pidempään. Toissavuonna vietettiin ensimmäistä yhteistä joulua ja silloin haettiin itse aito kuusi ja viime vuonna ostettiin. Itsellä ollut aina lapsuudessa niin kauan kuin muistan aito kuusi kotona ja mummolassa, muovikuusista en tiennytkään. Tänä vuonna muovikuusi saa olla koko joulun, mutta ensivuonna laitan sen varmaan niinkuin alunperin tarkoitinkin joulunalus kuuseksi ja jouluksi sitten aito. Haluan kuitenkin 2v. tyttärelle välittää sen tunnelman ja riemun minkä aito oikea kuusi tuo<3

  t. Joululauluja syyskuusta

  VastaaPoista
 17. Taisin jo 3-4 vuotta sitten tilata valkoisen joulukuusen ellokselta ja tykästyin siihen heti.

  Meillä on iso talo ja vain yksi aito kuusi tuntui liian vähältä. Koristelen valkoisen kuusen ensimmäisenä adventtina sinisillä koristeilla ja suomen lipuin itsenäisyyspäivän kunniaksi ja jouluksi koristelen sen uudelleen punaisin rusetein ja palloin. Viime vuonna koristelin toisen valkoisen kuusen lasitetulle parvekkeelle ja se näytti oikein nätiltä siellä.
  Jouluaattona meilläkin kannetaan iso aito kuusi olohuoneeseen paikkaan, jossa se on ollut jo 25vuotta joka joulu. Iloista joulun odotusta kaikille.

  VastaaPoista
 18. Moi!! Joo on ne vaan niin kauniita ne valkoiset kuuset!:) Ja just esim vaaleanpunaiset koristeet sopivat niihin tosi ihanasti. Tai sit lasitetulle parvekkeelle valkoinen kuusi!:) Kuulostaa aivan ihanalta! Itse tykkään kovasti myös niistä vaaleanpunaisista kuusista jos sellaisen koristelee tyylillä!:)

  Kuka mistäkin pitää siis! Mutta joulukuusi,jonkunlainen pitää kyllä olla joka jouluna!:) Tykkään itse tyylikkäästä ja luksus menosta; mutta kuka mistäkin! Mun mielestä jouluvaloista ne siniset "tähtitaivaan" oloiset valot ovat kaikista ihanimmat!:)
  Marelo

  VastaaPoista
 19. Pirkkis, joo tuo vaan kuusi sisälle omia aikojas. Tuskin muu perhe sitä poiskaan viitsii kuljettaa :) Minä ajattelin tänä vuonna ensimmäistä kertaa laittaa kuusen hyvissä ajoin esille (ja muulta perheeltä ei kysytä). Ja jos ottaisi siitä sitten perinteen.

  Tea, kuusen koristelu onkin koko perheelle mukavaa yhteistä puuhaa. Aidon kuusen nimeen olen minäkin tähän asti vannonut.

  Susa, jälleen kerran veit sanat suustani. Juuri näin minäkin ajattelen ja olen ajatellut. Niin se mieli vaan kummasti tahtoo muuttua ajan saatossa ;)

  Kati, ennen tosiaan muovikuuset olivat minunkin mielestäni aika ankean näköisiä. Nykyisin nuo vihreät kuuset ovat hyvin luonnollisen oloisia, eikä aidoista välttämättä erota ensisilmäyksellä.

  Mari, aidon kuusen ehdottomasti paras puoli on se tuoksu! Mulla ei muuten ole vielä minkäänlaista mielikuvaa, mihin saan meidän olkkarissa kuusen mahtumaan kauniisti :O

  VastaaPoista
 20. Leea, ihana työnjako teidän perheessä. Melko samoilla kuvioilla mennään meilläkin :)

  Perhostyttö, ihanaa! Juuri tuollaista perinnettä itsekin kaipaisin, että omasta metsästä haettaisiin kuusi. Harmi vain, kun ei metsänomistajia ole lähipiirissä ;) Lapsuudesta tosin kyllä muistan nuo kuusen haut omasta metsästä.

  Merkkari, voi eiii! Kylläpä teillä on ollut huonoa tuuria kuusen kanssa! Toivotaan, että tänä vuonna kaikki menee niin kuin pitääkin :) Meilläkin meni muutama vuosi sitten kaikki mönkään kuusen kanssa. Unohdin totaalisesti hankkia kuusen tai toisin sanoen unohdin muistuttaa miestä hommaamaan kuusen. Appiukko sitten käytti monta tuntia aikaa aattoaamuna, jotta saisi meille jostain kuusen vielä hommattua. Lopulta ainoa kuusi, mikä koko kylältä löytyi, oli äärimmäisen ruma tekokuusi kirkkailla valoilla. Kalliskin se oli, mutta siihen oli tyytyminen sinä jouluna, kun muutakaan ei ollut saatavilla.

  Valua Kuvasa, sellainen valkoinen pieni kuusi on niin kaunis! Meilläkin on aina tähän saakka ollut ihan oikea kuusi (sitä rumaa kuusihirvitystä ei lasketa, josta yllä mainitsin). Mutta tänä vuonna aion hankkia haaveilemani ison valkoisen kuusen.

  Rva Kepponen, juuri kuvailemasi kuusi on meillä ollut aina ennen. Tänä vuonna kokeillaan sitten jotain muuta ;)

  VastaaPoista
 21. Ida-Antonia, koristelun suhteen olen ihan samoilla linjoilla kanssasi. Ja itseäkin houkuttaisi tytön huoneeseen sellainen pieni valkoinen kuusi. Mutta en ehkä sitä tänä vuonna hanki, vaikka näen jo sieluni silmin, kuinka upeasti sellainen sinne sopisi!

  Teija, myös minä olen ollut aidon kuusen kannattaja. Mutta niin se mieli muuttuu. Vielä en oikein vaaleanpunaiselle lämpene, mutta tiedän, että vielä tulee sekin päivä, että vaaleanpunainenkin alkaa houkuttaa ;)

  Senjas, myös minä pärjäisin ihan hyvin ilman kuustakin, mutta lapsille tahdon siirtää ilon joulukuusesta. Ennen lapsia meninkin useita vuosia ilman kuusta.

  Heli, ihanaa, kun tekin saatte kuusen omasta metsästä!!

  Marelo, aivan ihania koristeita sinun kuusessasi! Edellinen kommenttisi sai tipan silmäkulmaan. Hienoa, että olet nyt aikuisiällä pystynyt nauttimaan jouluista!

  Joululauluja syyskuussa, minäkin varmaan laitan joulukuusen jo heti joulukuun alkupuolella, mikäli ehdin sen vain sitä ennen hankkia. Ensimmäiseksi adventiksi en ihan ehdi ;)

  Anonyymi, vaikka tämän joulun "hitiksi" valkoista kuusta postauksessa sanoinkin, en väitä, että valkoinen kuusi olisi mikään uusi juttu. Itsekin olen näitä nähnyt jo usempana vuotena, mutta me suomalaiset olemme usein sellaisia, että lämpenemme hitaasti uusille jutuille. Olen jopa mustiinkin kuusin törmännyt joskus, mutta niille en vielä ole syttynyt :) Ehkä ensi vuonna sitten ;) Iloista joulun odotusta!

  Marelo, vaikka en vielä ihan vaaleanpunaisen kuusen nimeen vanno, uskon sellaisesta tulevan todella upea, jos koristelee tyylikkäästi. Hmmm... Jokohan se mieli vaihtui näitä kommentteja kirjoittaessa... Ehkä tytön huoneeseen sopisikin vaaleanpunainen pieni kuusi...

  VastaaPoista
 22. Anneli Myller sanoi aamu-tv:ssä laittavansa kuusen esille hyvissä ajoin ja heittävänsä sen heti joulun jälkeen pois. Minä ajattelin tänä vuonna tehdä samalla tavalla. Laitan kuusen itsenäisyyspäivänä ja viimeistään 27.12. pois. Mukavampihan sitä varmaan onkin ennen joulua katsella kuin joulun jälkeen. Tavallisesti meillä on kuusi koristeltu suunnilleen aatonaattona ja ollut melkein tammikuun puoleenväliin asti.

  VastaaPoista