lauantai 22. lokakuuta 2011

Joulutorttukokeiluja

Löysin vuoden 2009 Kaikkien aikojen joulu –lehdestä kivantuntuisen suklaa-pähkinäjoulutorttujen ohjeen. Torttutaikinalevystä otetaan (vaikkapa juomalasilla) pyöreitä kuvioita. Paistetaan pyörylät uunissa. Jäähtyneenä halkaistaan pyörylät ja väliin laitetaan suklaapähkinälevitettä. Tällaisia tuli:

Vaikka tykkään makeasta ihan mahdottomasti, nämä olivat kuitenkin liian imeliä minunkin makuuni. (Tosin olen ruvennut jo epäilemään makuaistiani, koska näitä liian makeita tulee nykyään vastaan turhankin usein.) Idea oli kuitenkin kiva. Tortuista tuli suupalan tai kahden kokoisia, mukavasti syötäviä leivoksia. Siispä tein seuraavaksi samoja torttuja suolaisella täytteellä.
Toisen testierän täytteiksi kokeilin kylmäsavulohilevitettä, savuporosulatejuustoa, nakkia ja sinappia, valkosipulilevitettä sekä chevrejuustolevitettä. Näistäpä tulikin sitten paljon parempia. Tykkäsin erityisesti kylmäsavulohilevitteestä. Yllättäjätäytteeksi nousi nakki ja sinappi. Voisin varsin hyvin tekaista näitä illanistujaisiin ja taatusti menisivät parempiin suihin. Näissä leivonnaisissa tuo tekaisu on juuri se paras osa, koska nämä todella ovat nopeita ja helppoja tehdä.

4 kommenttia:

 1. Näitä pitää testata!
  Meillä on monena vuonna tehty pikkujouluihin (jossa on paljon lapsivieraita) suolaisena "torttunakkeja". Torttutaikina levy laitetaan puoliksi, rullataan puolikkaita nakkeja sisään. Osaan voi laittaa myös juustoa. Jokainen pikkulapsi tykkää niistä :)

  VastaaPoista
 2. Me muuten tehtiin samana päivänä näiden torttujen kanssa noita nakkirullia ja minun mielestäni näistä halkaistuista nakkitortuista tuli parempia. Unohdin tuohon tekstiin kirjoittaa, mutta tehtiin niin, että laitettiin nakit torttulevyjen mukana pellin reunalle uuniin, niin olivat sitten valmiiksi paistuneita samaan aikaan. Pyöreät torttulevyt mukavasti kaartuvat reunoilta niin, että halkaisun jälkeen alaosa on sellainen kuppimainen ja nakki pysyy siinä paremmin kuin hyvin. Vähän sinappia päälle ja kansi kiinni, niin hyvä tulee.

  Kirjoitan nyt monikossa, koska nämä nakkitortut olivat mieheni vaatimus. Hän kun on nakkien ylin ystävä... :)

  VastaaPoista
 3. Kiitos ideasta pikkujoulunaposteluihin! Erityisesti nuo suolaiset versiot kiehtovat. Suklaapähkinälevite on kyllä melkoisen tiukkaa tavaraa, ei paljon tarvitse käyttää että tulee ällötys :) Joku aika sitten söin croissanttia jossa oli täytteenä tuota samaa. Sitä oli senverran vähän, ettei hyökännyt heti vastaan. Nooh, minulla oli kyllä silloin toivoton makeantuska ja olisin luultavasti vaikka juonut siirappia :D

  VastaaPoista
 4. Nuo suolaiset versiot on kyllä just sopivia pikkujouluihin. :) Ja vain mielikuvitus on rajana täytteissä.

  VastaaPoista