sunnuntai 18. syyskuuta 2011

Joulupallot

Minulla on uusi harrastus, joulupallojen askartelu. KIITOS, Leea, kun toivoit pari postausta aikaisemmin esittelemästäni Parhaat jouluaskartelut –kirjasta tehtäväksi Jasminen kimaltelevat joulupallot! Olen nyt viikonloppuna tehnyt niitä ja se on ollut aivan ihanaa! En ole koskaan ennen maalannut styrox-palloja. Jos olisin tiennyt, kuinka rentouttavaa puuhaa se on, olisin varmasti tehnyt sitä jo vuosia sitten. Ostin kuuteen palloon tarvikkeet, mutta varmasti teen niitä vielä paljon lisää. Oikeastaan sain kuudesta pallosta valmiiksi vain kolme, koska pienet nuppineulat loppuivat kesken ja menenkin ostamaan niitä heti huomenna lisää, jotta pääsen jatkamaan uutta harrastustani.
Jasminen kimalteleviin joulupalloihin tarvitaan styrox-palloja (läpimitta 7-8 cm), eri metallien sävyisiä akryylivärejä, kullanvärisiä (ja halutessasi muunkin värisiä) pieniä nuppineuloja (=somistusneuloja), koristenauhoja, paljetteja ja muita haluamiasi koristeita. Lisäksi kannattaa olla kunnon pensseli maalaamista varten sekä hammastikkuja. Pallon maalaaminen onnistuu helpoiten, kun sen tökkää hammastikkuun. Askartelun edetessä huomasin myös, että joku iso styrox-pala tai vastaava olisi ollut aika kätevä. Siihen olisi voinut tökkiä hammastikkujen päissä olevat pallot kuivumaan ilman, että tarttuvat mihinkään kuivuessaan. Minulla ei sellaista ollut, joten käänsin syvän pahvilautasen ylösalaisin ja tökin pallot siihen. Se ei ollut kovin hyvä keksintö, koska tikut eivät pysyneet siinä kunnolla pystyssä, mutta parempaakaan ei ollut sillä hetkellä saatavilla.
Ensin styrox-pallot maalataan akryyliväreillä kauttaaltaan. Riippuu varmaan maalin peittävyydestä, mutta minä ainakin jouduin (=sain) maalata pallot kahteen kertaan ennen kuin ne olivat mielestäni riittävän tasaisen värisiä. Pallojen kuivuttua voi aloittaa koristelun. Kiinnitin lähes kaikki koristeet pienillä nuppineuloilla. Liimaa tarvitsin vain kultanauhan päitä kiinnittäessäni, koska pelkäsin niiden rupeavan purkautumaan. Senkin liiman käytön olisin välttänyt, jos olisin polttanut nauhojen päät kiinni. Valkoisen pallon kukkakoristeen ja vihreän pallon kuviokoristeet ostin valmiina ja niissä olikin itsessään tarrakiinnitys.
Tällaisia palloista piti tulla:
Ja tällaisia niistä tuli:


Nämä ovat siis elämäni ensimmäiset itsetekemäni joulupallot. Lisää koristeluideoita tulee päähän sitä mukaa kun askartelu etenee. Huomisella neulojenhakureissulla tulee varmasti ostettua lisää erilaisia koristeita tulevia palloaskarteluja varten.

10 kommenttia:

 1. Siis aivan mielettömän kauniita palloja, melkein on itsekin kokeiltava saisko edes melkein noin hienoja :)

  VastaaPoista
 2. Eikä!!! Aivan mielettömiä! Nytpähän tiedän ainakin, mitä voisin toivoa omaan joulukalenteriini sulta ;)

  VastaaPoista
 3. Pitää vielä lisätä, että tuo valkoinen on suosikkini. Enkä muuten millään usko, että sinä olet nämä tehnyt... Mutta tuskin miehesikään, joten uskottava kait se on :D

  VastaaPoista
 4. Löysin todellakin itsestäni uusia piilossa olleita kykyjä näitä palloja tehdessä. Minunkin suosikkini on valkoinen. Täytyy vielä lisätä, että valkoisen pallon koristenauhat eivät oikeasti ole vinossa, vaan kuva on vino. Piti ihan erikseen vielä tarkistaa, ettei tällaista mokaa ole päässyt käymään. Tuota valkoista palloa katsellessa vähän itsekin ihmettelen, että olenko minä sen tehnyt, mutta mieheni pystyy todistamaan, että kyllä, minä sen tein. :) Kaikki pallot näyttävät livenä paremmilta, koska valokuvatessa tulee näkyville kaikki pikkuvirheet ja heijastelevat ihan väärin. Paljettipallokin on livenä TOSI HIENO!!!

  VastaaPoista
 5. Upeita ja tykkään noista sinun tekemistä kyllä enemmän mitä noista alkuperäisistä!

  Tätä täytyy varmaan itsekin kokeilla!

  VastaaPoista
 6. Susa, siis minun mielestäni nämä Teijan tekemät ovat myös paljon hienompia kuin nuo alkuperäiset! Eipä liene vaikea arvata, mitä teen koko ensi viikon vapaa-ajalla ;) Saattaa olla, että joululaskurin teko saa hieman lykkäystä. Tajusin just, että tällaisia palloja olen aina halunnut joulukuuseni täyteen.

  VastaaPoista
 7. No jopas on hienoja! On siinä ollut näperrettävää =) Hmm. voisinkin lasten kanssa alkaa sadepäivinä askartelemaan kuusenkoristeita..

  VastaaPoista
 8. Minä innostuin joulupalloaskartelusta niin paljon, että kävin ostamassa ison kassillisen lisää pallotarvikkeita. Seitsemääntoista uuteen joulupalloon ja -sydämeen olisi nyt tarvikkeet. :) Laitan tänne niistä kuvia, kunhan tulee valmista.

  VastaaPoista
 9. WAU :) Tuo ensimmäinen, punakultainen on upea! Minä ripustan aina jouluksi oven yläkarmiin nuppineulalla koristeita, ja tänä vuonna ne vois olla tuommosia omia tekemiä palloja :)

  VastaaPoista
 10. Vielä suurkiitos sinulle Leea, kun toivoit näitä palloja! Olen ihan hurahtanut niihin ja sen saa varmasti huomata kaikki sukulaiset ja tututkin tänä vuonna. :) Tiimarissa oli myös sydämenmuotoisia styrox-kuvioita, joten olihan niitäkin ostettava ja teen niistä koristeita nyt viikonloppuna. :) Munanmuotoisiakin olisi ollut, mutta ehkei niitä jouluksi kuitenkaan... tai miksipä ei? :)

  VastaaPoista