sunnuntai 21. elokuuta 2011

Piparit

Jouluun kuuluu tottakai piparit. Itse en ole kova pipareiden ystävä. Lasten kanssa pipareiden leipominen on kuitenkin hauskaa hommaa ja piparit päätyvätkin alta aikayksikön parempiin suihin. Jo ennen uuniin pääsyä taikinasta on useimmiten päätynyt iso osa. En todellakaan normaalisti vielä aloita pipareiden tekemistä jo elokuussa. Nyt tein poikkeuksen, kun pakastimesta sattui löytymään valmis piparitaikina. En ole koskaan tehnyt taikinaa itse. Ehkä tänä jouluna kokeilen sitäkin. Mutta se vähäinen määrä, mitä meillä pipareita menee, on onnistunut ihan kaupan valmistaikinasta. Tällä kertaa käytin Sunnuntai piparitaikinaa.

Oikeastaan koristelu on mielestäni pipareiden teossa kaikista hauskinta. Koristeltuja pipareita on kiva antaa lahjaksi tai vaikka ripustaa joulukuuseen koristeeksi. Koska jouluun on vielä aikaa (aivan liian kauan), koristelin piparit niillä tarvikkeilla, mitä kaapista löytyi. Piparit saivat pintaansa sokerikuorrutetta, sokeripalloja, kimallegeeliä ja hasselpähkinärouhetta. Viimeisintä en ole koskaan ennen laittanut pipareihin, mutta huvikseen päätin kokeilla ja voin sanoa, että tästä yhdistelmästä tuli uusi suosikkini. Hasselpähkinärouhe tuo pipareihin aivan ihanaa makua. Ja mielestäni hasselpähkinäpipareista tuli aika hauskan näköisiäkin. Kannatti kokeilla. Älkää välittäkö koristelujen epäkohdista, esim. kimallegeeli ei ole aivan täydellisesti pursotettu, mutta ehkä minä vielä jonain päivänä opin ;)


Kuten mainitsinkin, lapset olivat innoissaan apuna ja alla meidän 3-vuotiaan taidonnäyte.

6 kommenttia:

 1. Upeita pipareita! Saako siis tuollaista kimalteella varustettua koristeainetta ihan kaupasta? Itse en kans pipareista välitä, mutta näitä tekisi jo mieli ihan maistaa :D

  VastaaPoista
 2. Tähän täytyy nyt kommentoida, että minun mielestäni piparkakkutaikinan tekeminen on paras osa piparien leipomista. En ole koskaan ostanut valmistaikinaa. Eli lähempänä joulua tulee minulta aivan varmasti piparitaikinajuttu. :) Piparien leipominen ja syöminen on minulle sitten se pakollinen paha, joka vaan täytyy tehdä taikinan teon jälkeen. :)

  VastaaPoista
 3. Näistä tykkäsin minäkin kovasti, kun koristeet tuovat vähän uutta makua, eikä maistu niin tasapaksulta. Varsinkin tuo hasselpähkinä yllätti positiivisesti.

  Kimallegeeliä saa isommista marketeista. Itse käytin Dr. Oetkerin Princess Lillifee kimallegeeliä. Rasiassa on neljä eri väriä; pinkki, sininen, violetti ja valkoinen. Kaikki tuollaisia hempeitä sävyjä. Tuubit ovat todella näppäriä käyttää.

  VastaaPoista
 4. Teija, hyvä hyvä! Sulla onkin kokemusta sitten jakaa meille muillekin. Itse aina tahdon vähän oikaista näissä jutuissa ;)

  VastaaPoista
 5. Meillä jouluperinteeseen kuuluu että piparitaikinan tekee mieheni :) Se onkin ainut mitä hän vuoden mittaan keittiössä "kokkaa" :D
  Taikinaa tehdään tolkuton määrä (nelinkertainen keittokirjan ohje) ja leivotaan sitten kokonainen yksi pv lasten kanssa. Koskaan en ole tehnyt valmistaikinasta. Koristelua tehdään myös, mutta ei kaikkiin pipareihin.
  Toisesta taikinasta sitten lähempänä joulua tehdään piparimökkejä.
  Ja kolmannesta joulun alla tehdään taas pipareita, kun ensimmäiset on itsestään kaapista hävinneet ;)
  Itse syön pipareita vain glögin kanssa juoden.

  VastaaPoista
 6. Leea, aivan ihana perinne teillä!! Veikkaanpa, ettei minun mieheni suostuisi moiseen. Minä olen aina jättänyt piparit jouluna hieman taustalle, sillä tykkään muista jouluherkuista paljon enemmän. Mutta ehkä se taikina on tänä vuonna koetettava tehdä itse ;)

  VastaaPoista